Monissa osuuskunnissa pohditaan tällä hetkellä sääntömuutoksia uuden osuuskuntalain vanavedessä. Samalla ovat esiin nousseet entistäkin voimallisemmin pörssiyhtiöiden hallintokoodit, joita suuret osuuskunnan pyrkivät noudattelemaan. Koodit määrittelevät hyvän hallinnon yleisiä käytänteitä, joiden yritysten odotetaan noudattavan (comply). Yritykset ovat kuitenkin erilaisia ja niillä voi olla omia hyväksi havaittuja tapoja toimia. Tätä varten yrityksille annetaan mahdollisuus poiketa koodista ja tehdä selvitys poikkeamasta ja sen perusteista (explain).
Niin osuuskunnissa kuin perheyrityksissäkin on usein tarvetta poiketa koodista. Perheyritykset ovat hakeneet jossain määrin systemaattista poikkeamaa ja määritelleet omaa perheyritysten hyvän hallinnon ohjeistusta. Osuustoiminnan parissa tällaista ei toistaiseksi ole syntynyt, vaikka on ilmeinen. Mielenkiintoiseksi asetelman tekee se, että niin osuuskunnissa kuin perheyrityksissäkin olen törmännyt ennakkoluuloihin, joiden mukaan koodiin mukautuminen on ikään kuin se hyväksyttävä toimintamalli ja poikkeaminen sekä sen selvittäminen on ala-arvoista selittelyä. Olen kuullut lukuisia puheenvuoroja, joissa mukautumista perustellaan sillä, että perheyritystä tai osuuskuntaa ei pidetä "oikeana" yrityksenä, jos se ei toimi kuten muut yritykset. On kuulemma noloa, että "meillä on käytössä tällainen vanhanaikainen malli".
Hallintoasioissa osuuskunnat voivat tehdä osuustoiminnan ihmiskuvan, arvoperustan ja menestyskäytäntöjen mukaisia valintoja. Perusteltu poikkeaminen on lainkuuliaisuutta siinä missä yleiseen linjaan mukautuminenkin. Ja emme elä enää 1970-80-luvuilla. Osuustoimintayritysten edustajat voivat kulkea pää pystyssä ja heivata yritysmuotoon liittyvän heikon itsetunnon romukoppaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti