En malta ottamatta kiinni Alex Stubbin aloittamaan ja viime aikoina aktiivisena velloneeseen keskusteluun yliopistoprofessorien työ- ja loma-ajoista. Jokainen yliopisto ja ohjelma on toki omanlaisensa ja yksilöidenkin välillä on vaihtelua, mutta väittäisin keskustelun olevan pääosin avian väärillä urilla. Oman kokemukseni ja käsitykseni mukaan yliopistojen professorit joutuvat Suomessa erittäin koville verrattuna kollegoihinsa muissa maissa.
Stubb vertasi jenkkeihin. Omien yhteistyökumppanieni kautta olen oppinut, että jenkkiproffan ei usein tarvitse hankkia rahoitusta. Dekaani vastaa siitä. Suomessa proffien ajasta merkittävä osa kuluu rahoitushakemusten valmisteluun ja hankkeiden hallinnointiin. Jenkeissä opetus rajoittuu yleensä ydinosaamisalueelle ja ryhmät ovat pieniä. Suomessa kurssien kirjo on usein laajempi ja yhdellä proffalla on enemmän opetettavaa. Tutkimuksen saralla vaatimustasot niin määrällisesti kuin laadullisesti ovat nousseet verraten korkeiksi. Monen jenkkiläisen mielestä Suomessa melkolailla mahdottomiksi. Huiput toki julkaisevat jenkeissäkin paljon, mutta minimivaatimus ansiotasonsa säilyttämiseksi on usein verraten vaatimaton. Suomessa proffille kuuluu myös paljon yliopistohallintoa, eikä proffilla ole assistentteja käytössään samaan tapaan kuin jenkeissä. Jenkeissä on myös tyypillistä, että professuuri on painottunut joko opetukseen, tutkimukseen tai hallintoon. Meillä proffat tekevät kaikkea ja usein joka osa-alueella samanlaisia määriä kuin jenkkikollegansa kyseiselle osa-alueelle erikoistuneena.
Stubb sanoi, että proffat lomailevat kesä-, heinä- ja elokuun. Tämä on kyllä täysin huuhaata. Itse pidin vuonna 2014 toisen kesälomani pariin vuosikymmeneen - viisi viikkoa, joiden aikana tein kuitenkin satunnaisesti töitä seitsemän kokonaista työpäivää. Tänään on otsikoitu proffien työviikon olevan kolme päivää. En mene siihen miksi maanantait ja perjantait ovat kovin usein tyhjiä opetuksesta. Nostaisin kuitenkin esiin sen, että proffat eivät ole työajan kannalta katsottuna ensisijaisesti opettajia. Opetus näyttelee itse asiassa hyvin kapeaa roolia kokonaistyöajassa, joka esimerkiksi itselläni on professuuriin liittyvissä tehtävissä noin 1900-2000 tuntia vuodessa. Siinä on muutama sata ylimääräistä tuntia ihan ilmaiseksi. Olkoon sitten vaikka talkoohommina tai osana yhteiskuntasopimusta.
Opetusohjelmien suunnittelu ja johtaminen, opinnäytetöiden ohjaaminen, oma tutkimus, tutkimushankkeiden johtaminen, rahoituksen hankkiminen, tutkimustuloksista raportoiminen, yliopistoverkostojen johtoryhmät, yhteiskunnalliset asiantuntijatehtävät, mediassa esiintyminen, yhteistyökumppanien tai järjestöjen tutkimustoimikunnat, säätiöiden asiantuntijatehtävät, tiedeorganisaatioiden luottamustehtävät kotimaassa ja kansainvälisesti, tiedelehtien arviointitehtävät ja toimitukselliset tehtävät ja niin edelleen ovat osa yliopistojen professorien arkea - josta Stubbit ja kumppanit eivät valitettavasti tiedä mitään. Juuri kesällä on sattuneesta syystä paljon konferensseja ja loppu aika menee pitkälti tutkimukseen. Monet jättävät myös heinäkuun lomailut väliin siksi, että juuri tuolloin he saavat keskittyä täysillä siihen mitä varten yliopistohommiin lähtivät - eli tutkimukseen. Mitä tulee "kolme päiväiseen työviikkoon" todettakoon, että maanantait ja perjantait ovat muodostuneet opetuspäivien keskittymisen ansiosta hyviksi päiviä tutkijoiden edellä mainittuihin tehtäviin liittyville tapaamisille tai Skype -puheluille.
Eli jospa annettaisiin yliopistoväen itse organisoida toimintansa sen mukaan mikä parhaiten välittömille sidosryhmille sopii. Professoreilla pitää olla riittävästi päiviä liikkumiseen yliopiston ulkopuolella tai tieto ei välity, eikä yhteiskunta kehity. Opiskelijoilla tulee puolestaan olla mahdollisuus kasvaa ja kehittyä sekä soveltaa oppimaansa. Minä en ainakaan usko sellaiseen yhteiskuntaan, jossa proffat sidotaan viideksi päiväksi viikossa kampuksille ja työelämään siirtyvät opiskelijat omaavat vain muodollista koulutusta ilman mitään elämänkokemusta ja käsitystä siitä keitä ovat ja mitä todella elämältä haluavat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti