Valtioneuvoston Kanslian raportti, jossa haaveillaan osuuskuntien muuttamisesta pörssiyhtiöiksi, on saanut yllättävän vähän huomiota kärkipoliitikoiltamme. Keskusta on toki linjannut nostavansa osuustoiminnan uuteen arvoonsa. Vihreätkin ovat puhuneet osuustoiminnan puolesta. Nyt osuustoiminta sai ensi kertaa tukea nykyhallituksesta, kun ministeri Erkki Tuomioja kirjoitti puolustuspuheen blogissaan. Sen voit lukea täältä.
Tuomioja on ennenkin osoittanut oivaltavansa osuustoiminnan tärkeän roolin suomalaisessa yhteiskunnassa ja miksei laajemminkin. Osuustoiminnan puolustajia tarvitaan, kun se kohtaa ideologisia hyökkäyksiä. Reaalitaloudessa aktiivinen, pragmaattisesti työ- tai tuote- ja palvelumarkkinoiden lähtökohdista, vapauden ja omaehtoisuuden pohjalta myötävaikuttava suomalainen omistajuus kiittää! Ei kaikkea tarvitse tehdä, eikä kaikkea ja kaikkia alistaa kansainvälisten finanssimarkkinoiden ehdoilla ja niiden palvelukseen, vaikka rahoituksella oma roolinsa onkin.
Osuustoiminta tukee ja edistää vapaata markkinataloutta, vapaaehtoista, itsenäistä ja vastuullista työn (työosuuskunnat), kulutuksen (kuluttajaosuuskunnat) ja yrittämisen järjestämistä (elinkeinonharjoittajien osuuskunnat), vapaana toisten toimijoiden - ennen kaikkea valtion tai rahoitusmarkkinoiden alistukselta. Tällaista vapautta, toimeliaisuutta ja tehokkuutta edistävää ihmiset mukaansa tempaavaa päämäärätietoista yhteistyötä Suomi tarvitsee katsoessaan kohti huomiosta.
Osuustoiminta on omistusmuotona oivallinen, sillä laajan ja toimintaan monipuolisesti integroituneen omistajayhteisönsä kautta se kykenee sopeutumaan markkinoilla tapahtuviin muutoksiin nopeasti ja vaikuttavasti ja toisaalta itse ajamaan tuota muutosta työhön, tuotteisiin ja palveluihin sekä näiden organisointiin liittyvien innovaatioiden kautta. Raportin kirjoittajien suuntaan voi todeta, että osuustoiminta kykenee todennäköisesti tekemään nämä muutokset aivan toisella tahdilla (siis huomattavasti ripeämmin) kuin finanssimarkkinoiden suunnasta ohjatut yritykset. Aina tämä ei ole ollut selvää, sillä osuustoiminnan johtamisen apuna on ollut lähinnä osakeyhtiöoppeja - kiitos yhteiskunnan onnettoman tuen. Silti osuustoiminnan menestys on ollut huomattavaa. Jokainen voi kuvitella mitä se tulee olemaan, kun osuustoimintatietous vahvistuu ja informaatioteknologia tulee koko ajan vahvemmin osuustoiminnallisten ohjausjärjestelmien kehittämisen avuksi.
Tuomioja viittaa ajatuspaja Liberaan raportin taustavoimana. On melkoinen paradoksi ja erittäin valitettavaa, jos juuri Libera ei osuustoiminnan merkitystä oivalla. Ajatuspajan missio on nimittäin melkein kuin luettelo osuustoiminnan periaatteista. Tuohon missioon voit tutustua täältä. Kyllä Liberasta löytyy niin fiksua porukkaa, että he vielä oivaltavat yhteyden. Annetaan vaan ajatusten hautua vähän aikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti