Yksi viisudiggarien vuoden merkittävimmistä viikonlopuista on takanapäin. Suomen edustajaksi valikoitui kaikkiaan suhteellisen tasokkaasta joukosta punk -yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät. Voittokappale "Aina mun pitää" on genrelle uskollisesti lyhyt, instrumentaalisesti yksinkertainen ja sanoitukseltaan poliittinen.
Viisuperinteitä kunnioittaen olisi Suomen kansa lähettänyt jonkin muun yhtyeen. Se kuitenkin rikkoi jälleen kerran perinnettä ja haastaa koko Euroopan ja Euroviisujen laajempi kiinnostus huomioiden koko maailman keskustelemaan Euroviisujen olemuksesta ja tarkoituksesta. Mikä tärkeintä, edustajiensa ja heidän biisinsä sanoman myötä suomalaiset herättävät monet pohtimaan yhteiskunnissa ja yhteisöissä heikommassa asemassa olevien oikeuksia.
Itse näen biisin sanoman niin sanottujen kehitysvammaisten asemaa laajempana. Yhtä hyvin voisin kuvitella joukon vanhuksia tai vaikkapa syrjäytyneitä lapsia laulamassa samaa laulua. Olivat heikommassa asemassa olevat ketä tahansa, vahvemmat asettavat heille tekemisten rajat. On aina syytä kysyä millä perustein ja millaisin oletuksin rajoja vedetään - lähtien siitä millä oikeudella asetetaan toisten yläpuolelle. On myös hyvä kysyä lähteekö apu avun tarvitsijoiden tarpeista ja perustuuko se avun tarvitsijoiden kunnioitukseen.
Keskustelu nostanee esiin erityisesti sen kuinka tukea tarvitsevia Suomessa kohdellaan. Maineen hallinnan kannalta olisi olennaista laittaa kotipesä kuntoon. Tässä suhteessa Pertti Kurikka ja kumppanit luovat yhteiskuntaan vertaisiaan auttavaa painetta. Myös yritysten on oltava hereillä. Varsinkin OT-yritysten on varmistettava, että niiden toiminta vastaa osuustoiminnan periaatteita. Tämä tarkoittaa, että yrityksillä on olemassa käytänteet niin sanottujen kehitysvammaisten ja muiden erityistä huomiota kaipaavien ryhmien tukemiseen niin sponsoroinnissa kuin työllistämisessä. Pikaisen googlauksen perusteella ainakin S-ryhmä on saanut kiitosta suvaitsuvaisuuden edistämisestä työmarkkinoilla. S-ryhmä on muun muassa työllistänyt muutamia kymmeniä niin sanottuja kehitysvammaisia. Millaista heidän arkensa osuuskaupassa on, siitä ei minulla ole tietoa.
Mitä tulee Pertti Kurikan Nimipäivien viisumenestykseen, sitä en uskalla käydä tarkemmin ennustamaan. Yhtyeen jäsenet herättänevät huomiota ja hyvää tunnelmaa halki Euroopan. Eipä biisi taida olla ihan mahdottomimpia laulaa mukana muidenkaan kielien puhujille, vaikka suomea onkin. Eli kenties ollaan taas finaalissa ja sielläkin ihan kelvollisilla sijoilla. Miten ylhäällä, se riippuu siitä millaiseksi tarina yhtyeen ympärillä Euroopassa ja Australiassa rakentuu. Kyllä, luit aivan oikein. Australia on nyt osa Euroviisuperhettä myös kilpailijan ja äänestäjän ominaisuudessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti