maanantai 18. tammikuuta 2016

Infrastruktuuriin tulee investoida

Taantuma ja velkaantuminen eivät houkuttele julkisiin investointeihin. Niille on kuitenkin tarvetta. Tutkimus myös osoittaa, ettei investoiminen ole välttämättä lainkaan huono ratkaisu taantuma-aikana - edes tai varsinkaan, kun julkiset investoinnit rahoitetaan edullisella velkarahalla. Investoinnit lisäävät työllisyyttä, voimistavat talouskasvua (velkasuhdetta pienentäen) ja auttavat välttämään infrastruktuurin rappeutumisesta syntyviä ongelmia.


Teollistumisen aikakaudella tuottavuutta nostettiin suurilla infrastruktuurihankkeilla. Maailma ei kuitenkaan tullut valmiiksi, vaan uusia tarpeita ilmaantuu jatkuvasti. Esimerkiksi kasvavien kaupunkiseutujen rakenteiden kannalta investoinnit uuteen liikenneinfrastruktuuriin ovat keskeisiä ja niissä tarvitaan valtion aktiivista roolia. Vastaavasti biotalouden - matkailu mukaan lukien - mahdollisuudet edellyttävät infrastruktuurista huolehtimista myös kasvukeskusten ulkopuolella. Korjausvelka ei saisi kasvaa.


Infrastruktuurin yleinen tilasta revitään maailmalla otsikoita ja aiheesta tehdään pelejäkin. Blogin lukijat tuntevat Loiste Interactive osakeyhtiön ja oman roolini siinä. Tammikuun 15. päivä julkaistu pelimme INFRA on noussut Steam verkkokaupassa suosituksi ja herättänyt paljon huomiota muun muassa tarinallaan. Eräs pelaaja kommentoi yhteisösivulla pelin herättävän pelonsekaisia tunteita ja uudenlaista tietoisuutta muun muassa siksi, että infrastruktuurin rappeutumisesta syntyvät ongelmat ovat läsnä jokaisen arjessa - eivät jotain kaukaista fiktiota.


Meidän tulee pitää maamme infrasta huolta niin talouskasvun kuin turvallisuudenkin nimissä. Tämä vaatii paitsi rahaa myös insinööritaitoa. Jos pelimme herättää nuorta polvea pohtimaan näitä kysymyksiä, on se täyttänyt yhteiskunnallisen tehtävänsä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti