Pääomittaminen on yksi omistamisen osa-alueista myös osuustoiminnassa. Osuustoimintamallissa sen ensisijaiset mekanismit kuitenkin eroavat osakeyhtiöstä. Siinä missä osakeyhtiön pääomitus tapahtuu sijoittamisen kautta, ja kytkeytyy täten selkeään yksilön ratkaisuun, osuuskunnan pääomitus tapahtuu usein vaivihkaa ylijäämän kokoamisen kautta.
Osuuskunnat ovat toisinaan olleet ihmeissään sen suhteen kuinka jäsenet saataisiin oivaltamaan pääomittamisen tärkeys. Ongelma on usein ratkaistu ottamalla käyttöön osakeyhtiölle tuttuja mekanismeja tai jopa siirtymällä osittain osakeyhtiömalliin. Nykyisinkin monet neuvojaan osuuskunnille antavat ihmiset tarjoavat tätä ratkaisuksi haasteeseen.
Osuustoiminnan näkökulmasta ratkaisu on kuitenkin toinen. Jäsenet tulee kouluttaa ymmärtämään yhteisen yrityksen rooli ja pääomatarpeet. Heille tulee myös osoittaa pääomittamisen mekanismit. Jäsen pääomittaa osuuskuntaansa jokaisessa kaupankäyntitilanteessa, kun osuuskunta ottaa hinnassa pienen siivun toiminnan kehittämiseen. Jäsenten kauppasuhteet ovat volyymiltään erilaisia, joten myös heidän osallisuutensa osuuskunnan pääomittamiseen vaihtelee. Vastapainoksi suuremman volyymin omaavat saavat osuustoiminnasta myös suuremman rahamääräisen hyödyn hintaedun muodossa.
Näitä mekanismeja pitäisi kyetä osuuskunnissa avoimesti kuvaamaan ja niihin liittyvistä avoimista kysymyksistä keskustelemaan. Tämä on tärkeä osa osuustoiminnallisen omistamisen kehittämistä osuuskunnissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti