Laitoimme Mikkelin yliopistokeskuksella hihat heilumaan (hyvä Mikkeli!) ja kutsuimme keskiviikkona kokoon Etelä-Savo nousuun yhteistoiminnalla -seminaarin yhteistyössä Taloudellisen yhteistyön ja osuustoiminnan tutkimuksen seuran sekä KINOS-hankkeen kanssa.
Seminaari on tarkoitettu yrittäjille, yrittäjyskasvattajille, rahoittajille, tutkijoille, kuntien ja maakunnan päättäjille, viranomaisille ja kaikille keitä maakunnan tulevaisuus kiinnostaa. Joulukuun 10. iltapäivän agendalla on yhteistoimintaosaaminen ja sen kehittäminen maakunnan menestyksen edistämiseksi. Ideana on, että eri osapuolet oivaltavat maakunnan kaikkien toimijoiden olevan samassa veneessä ja etsivän rajattomasti mahdollisuuksia, jotka olisivat yhteistyön avulla hyödynnettävissä.
Kutsuessani väkeä oli varsin hienoa nähdä eri toimijoiden halu tulla mukaan. Käytännössä kaikki vastasivat tunnin tai parin sisään, että mukana ollaan. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Lenita Toivakka visioi vaatimuksia, joita Etelä-Savon tulevaisuus asettaa maakunnan toimijoiden yhteistyölle. Maakuntajohtaja on vaihtumassa, joten kenties saamme suuntaviivoja tulevan tehtävänhaltijan työhön. Perheyritysten Liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen esittelee näkemyksiään perheyritysten välisen yhteistyön mahdollisuuksista ja haasteista. Tämä on tärkeää, sillä ylivoimaisesti suurin osa kaikista yrityksistä on perheyrityksiä ja yhteistyö voi olla merkittävä keino edistää menestystä sekä tukea jatkuvuutta. Saimaan Charmanttien toimitusjohtaja Janne Leinonen laittaa halkoja pesään kertomalla edustamansa matkailualan liittouman tarinaa yhteistyön eduista. Esimerkit ovat tärkeitä. Ruralia-instituutin Mikkelin yksikön johtaja Torsti Hyyryläinen lyö pöytään instituutin vankan tutkimustiedon koskien yhteistoiminnan osaamista ja sen roolia aluekehityksessä. Tutkimustiedosta kannattaa ammentaa. Mikkelin ammattikorkeakoulun Eeva Kuoppala ja Ruralian Pekka Hytinkoski kertovat KINOS-hankkeen tuloksista ja avaavat innovaatiotoiminnan saloja yritysten ja oppilaitosten yhteistyön osalta. Tätä siltaa on syytä rakentaa joka paikassa. Mikkelin ja LUTin yrittäjäyhteisöjen nuoret sankarit Olli Marjalaakso ja Markus Siivola kertovat nuorten parissa heränneestä yrittäjyyspöhinästä ja sen tarpeista tukevan infrastruktuurin osalta. Nämä ovat niitä tulevaisuuden toivoja, joiden ääni on ilman muuta nostettava esiin.
Iltapäivän päättää paneelikeskustelu, jonka puheenjohtajana toimii LUTin provost, Mikkelin kummisetä Juhis Saksa. Panelisteina Länsi-Savon päätoimittaja Tapio Honkamaa, Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen, Mikkelin yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen, Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Kari Manninen ja maakunnan ELY-keskuksen johtaja Juha Pulliainen. Aiheena yhteistoiminnan eväät: ilmapiiri, tahto, näkemys, osaaminen, rahoitus, jne. Tätä keskustelua ei yksinkertaisesti voi missata.
Illan päättää vuoden vaihteessa Etelä-Savosta Etelä-Karjalaan siirtyvä maakuntajohtaja Matti Viialainen jäähyväisterveisin seminaarin antia hyödyntäen. Odotan jo mielenkiinnolla millaiset evästykset Matilta saadaan.
Ken nyt innostui, että tuonnehan pitää tulla, ilmoittaudu Taloudellisen yhteistyön ja osuustoiminnan tutkimuksen seuran sihteeri Heidi Tuomiselle osoitteessa heidi.j.tuominen()lut.fi. Seminaari on maksuton. 100 ensin ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Tosin Eteläsavolaisilla on tietysti etuajo-oikeus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti