Olin muutamia vuosia sitten seminaarissa, jossa eräs Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri esitteli maamme turvallisuusuhkia. Kotitalouksien köyhyys oli listan kärkipäässä. Turvallisuusanalyytikkojen huolena oli se, ettei kotitalouksilla ole omia varallisuuspuskureita tilanteisiin, joissa valtio mahdollisesti ajautuu ongelmiin. Tästä voi seurata levottomuuksia.
Kotitalouksien nettovarallisuutta tarkasteltaessa Suomi on tosiaankin läntiseksi teollisuusmaaksi suhteellisen köyhä. Vuoden 2013 vertailussa olemme Euroopassa häntäpäässä. Esimerkiksi kriisiotsikoissa paistatellulla Kyproksella kotitalouksien nettovarallisuus on Suomeen verrattuna nelinkertainen. Espanjassakin liki kaksinkertainen.
Köyhyyteen on monia syitä, mutta ainakin yksi niistä on kotitalouksien talousosaamisen puute. Peruskoulun opetusohjelmissa taloustaitojen rooli on ollut perinteisesti pieni. Nyt se on kuulemma muutoksessa. Perheissä vallitseva taloudenpidon oppi on puolestaan ollut mahdollisimman nopeaan velanmaksuun kannustamista. Meillä ei ole harrastettu samaa missä muualla. Maksetaan lainoja kohtuullisella tahdilla ja sijoitetaan loput. Mahdolliset säästöt on jätetty tilille tai sukanvarteen menettämään arvoaan.
Olen vuosien varrella muutaman kerran todennut osuuspankkien toimitusjohtajille, että on osuuspankkien perustehtävän mukaista huolehtia kansakuntamme vaurastumisesta. Toki osuuspankit tätä tehtävää monella tapaa toteuttavatkin. Tällä hetkellä varmaan parhaiten myöntämällä pienyrityksille rahoitusta muiden vetäytyessä korkeamman riskiluokituksen lainoista. Kotitalouksien suuntaan osuuspankkien tulisi kuitenkin ottaa tiukempi valistava ote. Vaikka osuustoiminta on oma-aputoimintaa, on sen ytimessä myös ajatus tiedon ja valmennuksen tarjoamisesta jäsenille, jotta he voivat auttaa itseään menestyksekkäästi.
Osuuspankit voisivat nyt polkaista käytiin kampanjan jäsenten sijoitusaktiivisuuden ja -osaamisen vahvistamiseksi. Parhaimmillaan saataisiin sinivalkoista pääomaa virtaamaan yritystoiminnan rahoitukseen. Tätä tarvittaisiin pikaisesti, sillä työllisyystilanteen parantamisen kenties suurin este juuri nyt on nimeomaan rahoituksen niukkuus. Voittajina kuviossa olisivat siis jäsenet, osuuspankki ja koko yhteiskunta. Laitetaan hihat heilumaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti