Jatko-opiskelijani Terhi Tuominen sai kesällä kuluttajaosuuskuntien johtamista käsittelevän väitöskirjakäsikirjoituksensa valmiiksi esitarkastukseen. Nyt tuo tarkastusprosessi on takana päin ja esitarkastajat esittävät työn hyväksymistä väitöskirjana. Johdannosta ja neljästä artikkelista koostuva väitöskirja tarkastetaan suunnitelmamme mukaan julkisesti yliopistollamme 12.12. klo 12.00. Vastaväittäjäksi on kaavailtu professori Samuel M. Natalea, joka on osuustoiminnastakin melko paljon julkaissut, kansainvälisesti arvostettu liiketoimintaetiikan tutkija. Onneksi olkoon Terhi jo tässä vaiheessa!
Terhin tilanne on sikäli erityinen, että hän teki prosessin aikana käytännössä kaksi väitöskirjaa. Toinen kokonaisuus, joka on itse asiassa väitösnippua laajempi, käsittelee yrittäjien välistä yhteistyötä hyvinvointialalla. Kyseessä on yhdentoista osuuskunnan perustamista pohtivan yrittäjän muodostaman yhteenliittymän monipuolinen tarkastelu yrittäjien päätöksenteon näkökulmasta. Päätöksenteon erilaisten vaiheiden ja muuttujien perusteellinen analysoiminen ja johtaminen uudeksi teoriaksi jakautuu viiteen artikkeliin. Prosessin aikana on syntynyt myös kriittinen katsaus olemassa olevaan yrittäjien välisen yhteistyön tutkimukseen.
Terhillä on nyt oiva paikka jatkaa yrittäjien välisen osuustoiminnan tutkimusta. Tarkoituksena on myös laajentaa hänen tutkimustaan perheyrittäjyyden suuntaan, eli huomioida esimerkiksi tuottaja- ja kauppiasosuuskuntien tutkimuksessa se, että yhteistyöhön osallistuu usein nimenomaan yrittäjäperhe ja se tuo kuvioon oman dynamiikkansa. Tämä on sikäli sopivaa, että LUT-tiimissä ja sen verkostossa on globaalisti uniikki yhdistelmä perheyrittäjyyden ja osuustoiminnan osaamista.
Kaikki on luonnollisesti kiinni rahoituksesta. Terhi tarvitsee nykyisissä rahoitusmalleissa noin 60 000 euroa vuotuista rahoitusta yliopiston ulkopuolelta ja mielellään suoraan neljäksi vuodeksi. Mukaan tarvitaan siis esimerkiksi pari yritysten yhteenliittymää kukin 20 0000 euron vuotuisella (verovähennykseen oikeuttavalla) panoksella ja tämän päälle 20 000 euroa vuotuista säätiörahaa.
Toivottavasti potentiaalisilla yhteistyöyrityksillä ovat niin sanotusti verkot vesillä. Nyt olisi iso mahdollisuus. Tutkimuksesta syntyy arvoa huomattavasti enemmän kuin mitä tutkimus kustantaa. Arvoa syntyy nimenomaan yritysten strategisille alueille, kuten omistamisen osaamiseen ja jäsenarvon luontiin (perhe)yrittäjien välisissä strategisissa yhteenliittymissä. Harjoitteluvaihe on pian virallisesti ohi ja yritykset saavat käyttöönsä ammattitutkijan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti