keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Annetaan toisillemme tunnustusta

Tiesitkö, että tunnustuksen antaminen toiselle hyvästä työstä on tutkimusten mukaan paitsi erittäin edullinen myös erittäin tehokas motivoija? Kiitos osuustoiminnan rikkaan ihmiskäsityksen, tämä organisaatiokäyttäytymisen (OB) empiiristen tutkimusten löydös on ajettu sisään osuustoiminnan ideoihin jo kauan sitten.

Osallistumisen ja myötävaikutuksen suhteessa jaettu taloudellinen hyöty on joillekin tuttu asia osuustoiminnasta. Reiluuden periaate ulottuu kuitenkin siis laajemmalle. Jokaisen osuustoimintaan osallistuvan tulisi nostaa katseensa yhteisöönsä ja tunnistaa yhteistyöhön ja -toimintaan osallistuvien kumppaneidensa myötävaikuttava rooli. Hyvistä suorituksista sekä uhrauksista tulee sitten antaa reilusti tunnustusta ja ennen muuta kannustaa toisia hyviin suorituksiin. Tässä asiassa, jos missä, jäsenten tulee kilvoitella osuuskuntayhteisönsä sisällä.

Tärkeässä asemassa osuustoimintafiiliksen rakentamisessa ovat puheenjohtajat, toimitusjohtajat ja muut esimiehet. He luovat osuuskuntaan ja jäsenyhteisöön johtamisen kulttuuria. On hyvä, jos puhutaan minun sijasta meistä - vähintään silloin, kun on saavutettu jotain yhdessä. Vielä paremmin menee, jos annetaan yksilöihin kohdistuvaa tunnustusta, kun on sen paikka.

Sosiaalisten palkkioiden osalta voidaan toimia aivan samoin kuin taloudellisten palkkioiden suhteen. Osuuskunnalla voi olla täsmällinenkin kriteeristö, jonka pohjalta tunnustuksia annetaan. Toisaalta voidaan vaikkapa vuoden päätteeksi pohtia onko jäsenistöstä, ylimmästä johdosta tai henkilökunnasta - ja miksei vaikka muistakin sidosryhmistä - joku ansainnut erityisen tunnustuksen osuuskunnan eteen tehdystä työstä. Ei kuitenkaan tule unohtaa spontaaneja kehuja. Ne ovat kaikkein parhaita.

Yhdessä asiassa tulee kuitenkin olla erityisen tarkkana. Ei pidä kehua turhasta. Muutoin koko idea romuttuu. Ja pitää olla täsmällinen. Silloin tunnustuksessa on voimaa. Ei pidä kuitenkaan ylianalysoida. Jos tunnustus on tullakseen, on todennäköisesti sen paikka. Eli suu auki.

Laitetaan hyvä kiertämään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti