lauantai 7. joulukuuta 2013

Osuustoiminta on yksi Suomen itsenäisyyden takeista

Juhlistaessamme tänä viikonloppuna Suomen itsenäisyyttä on meidän hyvä pohtia osuustoiminnan roolia itsenäisyytemme kannalta. Osuustoimintaan liittyvien väärinkäsitysten johdosta on osuuskuntamallin käyttöönoton rooli maamme itsenäisyyden kannalta monille vieras.

Maamme osuustoiminnan pioneerien toimintaa motivoi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa nimenomaan itsenäisyyden tavoitteilu venäläistämistoimien keskellä. Itsenäisyyttä haluttiin ryhtyä vahvistamaan ruohonjuuritasolta liikkeelle lähtien. Ideana oli, että osuustoiminta mahdollistaisi kansalaisille omaehtoisen elinolojensa parantamisen vapaaehtoisesti yhdistyneinä. Osuustoiminta levisikin halki koko maan ja tukien niin talouden kuin sivistyksen kehittymistä.

Maan itsenäistyttyä edessä oli sisällissota. Voidaan muun muassa kysyä kuinka sisällissodassa olisi käynyt ilman osuustoimintaa. Olisiko punainen puoli saanut vahvemman kannatuksen ja selviytynyt sodasta voittajana? Sodan syttyessä olivat kansalaiset ympäri maan saaneet jo kokemuksia mitä he voivat osuustoiminnan avulla saavuttaa. Yhdistyminen oli paikallista siten, että jäsenet saivat itsenäisesti päättää organisaationsa resurssien käytöstä. Jokainen hyötyi yhteistoiminnasta osallistumisensa suhteessa. Näiden kokemusten pohjalta valtiollinen kommunismi ei enää vaikuttanutkaan niin houkuttelevalta kuin niiden ihmisten näkökulmasta, jotka eivät olleet osuustoimintaan osallistuneet. Sehän tiedetään, että jos punaiset olisivat voittaneet sodan, olisi Suomi todennäköisesti siirtynyt osaksi Neuvostoliittoa. Osuustoiminnalla oli mahdollisesti merkittävä rooli tämän kehityspolun välttämisessä.

Tänään puhutaan paljon tytäryhtiötaloudesta: yritysten omistuksen karkaamisesta maamme rajojen ulkopuolelle. Itsenäisyyden uhkana ei ole kommunismi, vaan tietyllä tapaa globaali kapitalismi. Osuustoiminnalla on jälleen tärkeä rooli itsemäärämisoikeuden kannalta. Siinä missä monia muita yrityksiä ohjataan Ruotsista, Venäjältä tai Yhdysvalloista käsin - vähät välittämättä paikallisista, maakunnallisista tai kansallisista intresseistä - osuuskunnat ovat edelleen suomalaisten jäsentensä käsissä olevaa yritystoimintaa, jonka tarkoituksena on palvella kulloinkin omistajina olevien kansanosien tarpeita. Osuuskunnat ankkuroivat - esimerkiksi perheyritysten ohella - taloudellista toimintaa maamme kamaralle. Ne työllistävät merkittävän osan suomalaisia ja maksavat veronsa Suomeen, tukien täten myös julkista sektoria.

Nostakaamme itsenäisyyden malja myös osuustoiminnalle!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti