keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Hyvä kolumni Eeva Sederholm!

Maakuntalehti Etelä-Saimaan toimituksen päällikkö Eeva Sederholm kirjoittaa tänään kolumnissaan maakunnan kannalta tärkeästä aiheesta. Hänen esittämänsä huomiot ja rohkaisut ovat niin tärkeitä, että on ihan pakko ottaa juttuun kiinni blogissa.

Eeva nostaa esiin useammankin pointin, jotka on sisäistettävä maakunnassa pian. Näitä ovat julkilausuttujen tavoitteiden mittaluokka sekä suhtautuminen mokaamiseen ja yhteistyöhön.

Kuten olen lukuisia kertoja tässä blogissa todennut, Suomella ja Saimaan rantojen asukkailla on maailma auki. Mahdollisuudet ovat rajattomat ja meiltä löytyy osaajia moneen lähtöön näiden mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Vaan miksi seisomme tumput suorina?

Eeva pitää ongelmana sitä, ettemme rohkene asettaa riittävän hulppeita tavoitteita. Olen samaa mieltä. Vaatimattomuutta pidetään hyveenä, vaikka se johtaisi merkittäviin hyvinvointitappioihin. Vaatimattomuus ei nimittäin johda sellaiseen menestykseen globaalissa taloudessa, joka ohjaisi kansainväliset rahavirrat Etelä-Karjalaan.

Suhtautuminen epäonnistumisiin on Eevan mielestä ajankohtaisiin tarpeisiin nähden pielessä. Tästäkin olen vahvasti samaa mieltä. Kuulin jo lapsena kuinka ympäristössäni viljeltiin ilmeisesti varsin itäsuomalaista viisautta: "On parasta olla yrittämättä mitään, sillä tällöin ei voi pettyä tai tulla nolatuksi". Ihmettelen vaan, mikä niissä epäonnistumisissa on niin hirvittävää, että niitä pitää välttää kuin ruttoa. Juuri yrityksen ja erehdyksen kauttahan me opimme. Nyt olisi aika kääntää kuvio niin päin, että yritteliäisyys ovat normi. 

Kolmas Eevan pointti on yhteistyö, joka ei todellakaan ole maakunnan nykyvahvuuksia. Juuri yhteistyön turvin voitaisiin kuitenkin tavoitella aiempaa suurempia saaliita ja matkata pitkällekin näiden saaliiden perässä. Keskinäinen tuki ja vastuu ovat keino jakaa riskejä. Tätä tarvitaan. Ehkäpä yhteistyön henkeä Etelä-Karjalassa auttaisi oivallus siitä, ettei nykyisin tarvitse tapella niukoista paikallisista resursseista. Yhteistyön turvin voidaan maakunnan tuotteita ja palveluita markkinoida mihin vain ja toisaalta tehdä maakunnasta houkutteleva matkailukohde - aivan eri mittakaavassa ja eri kohderyhmille kuin mihin on totuttu.

Unelmoikaamme isosti ja ääneen. Taputtakaamme niille, jotka yrittävät ja epäonnistuvat. Laittakaamme käsiä yhteen myös myös onnistujien kunniaksi. Ryhtykäämme oppimaan ja onnistumaan yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti