tiistai 18. helmikuuta 2014

Yritys-Suomi ajaa osuuskunnan marginaaliin

Törmäsin tänä aamuna Työ-ja elinkeinoministeriön koordinoiman Yritys-Suomi-verkoston nettisivuihin. Käypä sinäkin tutustumassa osoitteessa yrityssuomi.fi.  Verkosto lupaa, että se luo menestyksen edellytyksiä koko Suomelle muun muassa innostamalla yrittäjyyteen, helpottamalla yritysten perustamista sekä tukemalla käytännön arkea ja kasvua.

Yritys-Suomen päämäärä on hieno, vaan mikä mahtaa olla osuustoiminnan asema? Yritysmuodoista puhuttaessa sivustolla todetaan aivan oikein, että yritystoimintaa aloitettaessa olennainen ratkaisu on yritysmuodon valinta. Mutta mitä sitten tapahtuukaan. Sivustolla laitetaan yritysmuodot tärkeysjärjestykseen ja sysätään osuuskunta marginaaliin: ”Tärkeimmät vaihtoehtoiset yritysmuodot ovat yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö sekä osakeyhtiö.” Pakollisena pahana kyllä mainitaan, että ”liiketoimintaa voidaan harjoittaa myös osuuskuntana.”

Joku voi tietysti sanoa, että katso eri yritysmuodoissa toimivien yritysten lukumääriä ja määritä yritysmuodon tärkeys tältä pohjalta. Esimerkiksi osakeyhtiöitä on moninkertaisesti osuuskuntiin verrattuna. Tämä ei kuitenkaan ole toimiva peruste. Yritys-Suomen tehtävänä ei nimittäin ole vanhan säilyttäminen, vaan uuden edistäminen. Yritysmuotoja ei voi eikä pidä arvottaa niiden aiempien käyttölukumäärien pohjalta, vaan valinta tulee aina suhteuttaa tilanteeseen ja tarpeeseen.

Onneksi edellä mainittu valintaan liittyvä ajatus tulee sivustolla esiin: ”Yritysmuodon valintaan vaikuttaa esimerkiksi yrityksen tulevan toiminnan luonne, pääoman tarve, yrityksen perustamiseen ja toimintaan osallistuvien määrä, verotus ja vastuukysymykset.”  Uudelle yrittäjälle ei kuitenkaan pidä sanoa, että tietty muoto on tärkein. Ei ole ihme, että osakeyhtiöitä on lukumääräisesti eniten. Tietenkin näin on, jos osakeyhtiötä tuputetaan niillekin, joiden kannattaisi valita liiketoiminnan muodoksi osuuskunta.  

Käännetäänpä asetelma toisin päin. Voisitko kuvitella, että Yritys-Suomi-sivustolla lukisi: ”Tärkein yritysmuoto on osuuskunta.  Liiketoimintaa voidaan harjoittaa myös avoimena yhtiönä, kommandiittiyhtiönä ja osakeyhtiönä tai yksityisenä elinkeinonharjoittajana.”  Jos pidit ajatusta mahdottomana, ei kannata yllättyä. Meillä on vakiintuneet tavat ajatella ja puhua yritysmuodoista ja niissä osuuskunta on marginaalissa.  

Minua ihmetyttää, etteivät Yritys-Suomen viestinnästä vastaavat ymmärrä sanavalintojen voimaa. Heillä on suuri vastuu sen suhteen, että eri yritysmuotoja otetaan ennakkoluulottomasti käyttöön. Jos kitkaa on, se voi johtaa siihen, että yrityksiä syntyy mahdollisuuksia vähemmän ja toisaalta syntyvien yritysten menestys on huonompaa kuin se voisi olla. Kuten sivustolla satonaan: yritysmuodon valinta on tärkeä päätös!

Lisäys 24.02.2014: Yritys-Suomi poisti nettisivuiltaan yritysmuotoja arvottavat tekstit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti