maanantai 27. tammikuuta 2014

Gebhardilaisuudesta

Suomalaisen osuustoiminnan isän Hannes Gerbardin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150-vuotta. Pidän ensi viikolla Kainuussa puheenvuoron Gebhardin liikkeenjohdollisista ajatuksista suhteuttaen niitä tähän päivään. Ajatukseni alkavat siis jo kääntyä kyseiseen puheenvuoroon.

Myöhemmin tänään käyn Gebhardin kirjoitusten kimppuun suurella mielenkiinnolla. Moniin niistä olen tutustunut viimeksi vuonna 2005, joten liki vuosikymmen on kulunut ilman päivityksiä. Sitähän lukee samoja tekstejä aivan uudella tavalla, kun oma ajattelu ja tietämys osuustoiminnasta on mennyt eteenpäin.

Palaan blogissa aiheeseen ilman muuta. Tähän kohtaan on kuitenkin jo todettava, että Gebhardille naureskellaan hyvinkin pitkälti syyttä. Tai itse asiassa kukaan ei juurikaan naureskele Gebhardille, vaan kuvalle, joka Gebhardin osuustoiminta-ajatuksista on joissain osuuskunnissa luotu. Kuva ei nimittäin välttämättä lainkaan vastaa miehen omia ajatuksia. Olisikin mielenkiintoista tietää milloin, miksi ja kenen toimesta käsitys Gebhardin ajatuksista alkoi elää niin vahvasti omaa elämäänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti