sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Kello kahdeksan kateuslista

Tänään on taas se päivä vuodesta, kun kansalaisten verotiedot tulevat julki. Tarkemmin ottaen ne tulivat julki noin tunti sitten. Parhaillaankin kovin moni tiirailee tietoja kokien samalla monenlaisia tunteita, kuten ylpeyttä ja ihailua tai kateutta ja suoranaista vihaa.

Kansalaistoveriemme tietoja tutkiessamme kokemamme tunteet riippuvat monesta tekijästä, kuten mikä on oma tilanteemme ja koemmeko voivamme vaikuttaa omaan talouteemme? Merkittävä vaikutus tunteisiimme on sillä mistä tulkitsemme verotietojen kertovan. Kenties toisten ahneudesta, ahkeruudesta, vastuullisuudesta tai jostain ihan muusta. Hyväosaisuudesta?

Media kirjoittaa hyvin monenlaisia raportteja ja analyysejä verotietojen pohjalta. Hesari otsikoi jo eilen lupaavasti siitä ketkä ovat vuosikymmenen parhaita veronmaksajia. Tämä voisi olla yksi terveellinen lähestymistapa myös muille.

Valitettavasti verotiedot antavat monissa asioissa vain suuntaa. Kovin paljon olennaisia asioita jää väistämättä piiloon. Pari tärkeintä ovat (1) tulojen eteen nähty vaiva ja riskinotto sekä (2) tulonhankkimisen prosesseissa yksilön toiminnan eri sidosryhmille luoma arvo.

Lukiessaan verotietoja ja keskustellessaan niistä muiden kanssa on siis hyvä kysyä itseltäään ja keskustelukumppaneiltaan mitä on tulojen taustalla. Media voisi ottaa tässä avustavaa roolia ja kehittää verotietojen yhteyteen sellaisen "lukuoppaan", joka edistää kannustavuuden pikemmin kuin kateuden ilmapiiriä. Toistaiseksi jälkimmäinen vaikuttaa olevan vallitseva tunnetila: kutsutaanhan verotietolistoja "kateuslistoiksi". Eihän kateudesta eroon pääse, mutta jo edes pari piirua ihailun suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti