torstai 17. lokakuuta 2013

Muutosenergiaa osuuskunnista

Kauppalehti otsikoi eilen sähkön hintaan kohdistuvan merkittäviä nousupaineita. Lehden mukaan sähkömarkkinoiden yhdentyminen tuntuu kuluttajien ja yritysten kukkaroissa.

On erikoista, ettei meillä Suomessa ole toistaiseksi syntynyt kovin vahvaa vastavoimaa kyseisille kehitykselle osuuskuntien muodossa. Muualla maailmassa nimittäin on. Kuluttajat ja yritykset ovat muodostaneet energiaosuuskuntia pienentääkseen sähkölaskuaan ja hallitakseen energiansaantiin ja sen tulevaan hintakehitykseen liittyviä riskejä.   

Omaehtoinen osuustoiminta on siis jälleen kerran havaittu hyväksi yhteistyön muodoksi, vaihdellen sähkön hinnan yhteiskilpailutuksista bio-, aurinko- ja tuulivoimaosuuskuntiin. Toisaalta esimerkiksi Saksassa on valtionkin toimenpitein tuettu kuluttajien muuntautumista uusiutuvan energian tuottajiksi.

Osuuskuntien keskeinen osuustoiminnasta nouseva pilari on muutosorientaatio. Jokaisen osuuskunnan tarkoituksena on muuttaa jotain markkinoilla jäsenten ja koko yhteiskunnan kannalta parempaan suuntaan. Kaksi muuta pilaria, organisointikyky ja taloudellinen kapasiteetti tukevat kehitystä.
Energiaosuuskunnat ovat tuottaneet jäsenilleen paitsi taloudellisia parannuksia myös muita etuja. Osuuskuntiensa myötä kotitaloudet ja yritykset ovat ottaneet energiantuotannon ohjat omiin käsissään ja pitäneet ylijäämät omissa yhteisöissään. Esimerkiksi hollantilaistutkijoiden mukaan tämä on ollut monin paikoin keskeinen peruste osuuskuntamallin käytölle.
Tärkeänä laajempana asiana voidaan nähdä se, että energiaosuuskunnat ovat omalla toiminnallaan onnistuneet myös muuttamaan ihmisten ja yritysten suhtautumista uusiutuvaan energiaan entistä suotuisampaan suuntaan.
Huomionarvoista on sekin, että osuuskunnat eivät ole tuijotelleet vain omaa yhteisöään. Ne ovat käyttäneet niin organisaatio-osaamistaan kuin taloudellista kapasiteettiaan auttaakseen energiaosuuskuntien nousua muille alueille. Tässä, jos missä, on hyvä osuustoiminnallinen haaste meikäläisille osuuskunnille!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti