torstai 24. lokakuuta 2013

Omistamisen osaamista tarvitaan

Tämän viikon osuuskuntakierroksella sain nauttia lukuisista mielenkiintoisista keskusteluista erilaisten osuuskuntien ylimmän johdon kanssa. Omista puheistani kenties vahvimmin kanssakeskustelijoiden ajatuksiin kolahti omistamisen osaaminen. Tämä on monissa osuuskunnissa haaste, johon ei ole tyypillisesti kiinnitetty erityistä huomiota.

Esimerkiksi yrittäjien osuuskunnissa huomio tuppaa kovin helposti kiinnittymään perheen oman yrityksen, kuten maatilan, asioihin ja niiden välittömään hoitamiseen liittyvään asiantuntijuuteen. Jäsenten yhteisen strategisen yhteenliittymän asiat eivät välttämättä ole kovin kirkkaana mielessä. Pahimmillaan monenvälisen allianssin roolia jäsenyritysten menestyksen kannalta ei hahmoteta lainkaan. Yhteistoiminnan, sen pääomittamisen ja siitä hyötymisen mekanismeja ei täysin oivalleta. Vielä vähemmän ymmärretään oma rooli kokonaisuudessa ja toisaalta omistamiseen liittyvä työjako.

Asiat ovat toisaalta varsin hyvin. Vastuullisia jäseniä ja osaavaa johtoa on riittänyt. Siksi osuuskunnat ovat myös menestyneet omilla aloillaan hyvin. Nyt niillä on tahtoa entisestään kehittää osuustoimintaa nimenomaan omistamisen näkökulmasta. Sitä myös ymmärretään tehdä osuustoiminnan käsittein, eli osallistumiseen kytkeytyen. Onneksi tähän löytyy paljon älyllisiä työkaluja sekä innokkaita ja osaavia tutkijoita. Näiden avulla voidaan tuottaa tietoa kehitystoiminnan tueksi. Rahoituskaan ei vaikuta muodostuvan esteeksi, joten laitetaan siis hihat heilumaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti