tiistai 8. lokakuuta 2013

Perheyritysten osuustoiminta


Toimiessani niin perheyritys- kuin osuustoimintatutkijana olen toisinaan törmännyt ennakkoluuloihin puolin ja toisin. Vielä useammin olen kuitenkin yllättynyt positiivisesti siitä kuinka leirejä ei olekaan muotoutunut sinne mistä odotin niitä löytäväni. Yrittäjäperheet oivaltavat usein tiettyjen osuustoiminnan ideoiden käyttökelpoisuuden ja osuustoiminnan parissa on toisaalta oivallettu kaiken perustuvan perheisiin joko yrittäjinä tai vähintään omaa taloudellista asemaansa kohentamaan pyrkivinä kotitalouksina.
Eilen pääsin kuitenkin tutustumaan astetta lähemmin varsin mielenkiintoiseen tapaukseen. Vierailin nimittäin Lahdessa SEOn pääkonttorilla. Tämä suomalainen energiaosuuskunta on merkittäviltä osin perheyrittäjien strateginen yhteenliittymä, joka hakee paikkaansa polttonestekaupan kilpailussa.
Tutkimus maailmalta kertoo ja kokemukset Suomesta vahvistavat, että tämän tyyppisissä organisaatioissa yksikkötason itsenäisyys on erityisen tärkeää. Perhe haluaa pitää kiinni omista toimintatavoistaan. Yhteistyö on toisaalta välttämättömyys selviämisen kannalta ja siihen liittyy myös suuria mahdollisuuksia.
Yhteistyödynamiikan kontekstisidonnainen analysoiminen ja yhteistyöosaamisen kehittäminen analyysin pohjalta ovat avaimia kohti entistä vahvempaa tulevaisuutta: itsenäisyyttä yhdessä. ABC on vahva asiakasomisteinen arvoinnovaatio, mutta markkinoilla on tilaa erilaisille malleille, jotka täydentävät toisiaan. Markkinoiden kehittyessä voittajia ovat paitsi asiakkaat myös yritysmuodosta riippumatta kaikki ne palveluntarjoajat, jotka menestyksen ansaitsevat.
Toiveissa on, että LUTin tutkimustiimimme saisi SEO:sta pitkäaikaisen yhteistyökumppanin perheyritysten osuustoiminnan tutkimiseen, mahdollisesti muutamien vertaistensa kanssa. Kauppiaiden osuuskuntia löytyy Suomesta muitakin ja kullakin on omat haasteensa, jotka ajavat tiivistämään yhteistyötä.
Eräs henkilö totesi minulle taannoin, että yrittäjillä on 364 päivää vuodessa mielessään rauhan säilyttäminen puolisonsa kanssa ja yhtenä päivänä vuodessa mieleen juolahtaa yhteistyö muiden yrittäjien kanssa. Tässä olisi selvä tasapainottamisen paikka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti