tiistai 25. helmikuuta 2014

Osuustoiminta otsikoissa

Hesari kirjoittaa tänä aamuna verokarhun suunnitelmista laittaa osuuskuntien bonuksia verolle. Saa nähdä millaiseksi osuuskunnan omistajille tulevan rahallisen hyödyn verotus tulevaisuudessa menee ja onko asetelma osuuskuntien ja jäsenten kannalta reilu.

Ennen  itse verotuskysymyksiin liittyviä kannanottoja nostaisikin esiin sen mitä hyvää tähän keskusteluun osuustoiminnan näkökulmasta liittyy. Hesarinkin jutussa mainostetaan sitä kuinka merkittävästi osuustoiminta koskettaa suomalaisia. Toisaalta juuri mikään ei herätä kansalaisissa niin paljon tunteita kuin se, että verottaja käyttää aikaansa tavallisen ihmisen kimpussa pyörimiseen, kun miljardiluokan toimijat puuhastella verokikkailujaan rauhassa. Monet asiakasomistajat tulevat siis entistä tietoisemmiksi osuustoiminnasta ja erityisesti joistakin sen keskeisistä mekanismeista vieläpä siten, että niihin liittyy jatkossa vahva tunnejälki.

Annettakoon verottajalle sen verran myönnytystä, että se on hankalassa asemassa. Verottaja on omalla toiminnallaan ajamassa esimerkiksi Nordean toimintoja Suomesta ja täten heikentämässä verokertymää. Eipähän sille jää muita vaihtoehtoja kuin yrittää paikata lovea käymällä suomalaisen yritystoiminnan kimppuun. Esimerkiksi OP-bonusten verotus ei vain taida paikata sitä lovea, joka Nordean siirrosta syntyy. Sitähän ei tosin vielä tiedä mitä verottaja tekee. Sillä kun on ollut tapana kohdella suomalaisia yrityksiä ulkomaisia rankemmin yritysmuodosta riippumatta.

Lisäys: HS:n juttu on saamani tiedon mukaan uutisankka. Bonuksia ei suunnitella verotettavaksi.

4 kommenttia:

 1. Sinänsä on selvää, että bonukset ovat osuuskuntalain näkökulmasta ylijäämän jakoa. Mutta veropolitiikastahan tässä on kyse ei osuuskuntalain tai osuuskunnan luonteen ymmärtämisestä.

  VastaaPoista
 2. Tämä on ihan totta. Veropolitiikka on ihan oma lajinsa.

  VastaaPoista
 3. On erinomaisen hyvä, että tuot blogissasi ja mediassa osuustoimintaan ja osuuskuntiin liittyviä kysymyksiä rohkeasti esille. Osuuskunta yritysmuotona on yllättävän tuntematon ottaen huomioon sen valtava merkitys tässä maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jukka! Kannustavaa palautetta on aina mukava ottaa vastaan!

   Poista