torstai 5. helmikuuta 2015

Herätys omistajat!

Suomalaisten hallitusammattilaisten parissa liikkuu varsin erikoisia ajatuksia. Eräs varsin arvostettu pitkän linjan ammattilainen kertoi hiljattain näkemyksistään koskien hallituksen puheenjohtajan tehtäviä. Hänen mielestään hallituksen jäseniltä ei tule vaatia paljoa, vaan lähinnä luoda illuusio osallisuudesta päätöksiin. Samaa logiikkaa noudattelivat hänen ajatuksensa suhteesta toimivaan johtoon. Hallituksen ei kuulemma tule kyseenalaistaa toimivan johdon esityksiä, jottei johdon itsetunto ja usko tekemiseen järky. Kuunnellessa tuli mieleen, että kaveri vedättää yleisöä. Valitettavasti hän vaikutti olevan ihan tosissaan.

Hallituskulttuuria Suomeen luovilla on merkittävä vastuu. Yksikään yritys ei nimittäin voi menestyä edellä kuvatulla tavalla – ainakaan kovin pitkään. Väliaikaisesti kyllä, jos toimiva johto sattuu olemaan erittäin osaavaa. Muun muassa digitalisoitumisen ja muidenkin teknologisten muutostrendien vuoksi toimintaympäristö käy kuitenkin koko ajan haastavammaksi. Tämä edellyttää, että ylimmässä johdossa kaikki – siis joka ikinen hallituksen jäsen – on kartalla siitä mitä päätetään ja miksi ja on kykenevä tuomaan strategiseen työskentelyyn aitoa lisäarvoa. Tarvitaan tiukkaa bisnesfokusta, oikeiden kysymysten esittämistä ja toimivan johdon jatkuvaa haastamista - tuottamaan hyvin perusteellisia toimintavaihtoehtoja riippuen siitä millaisiksi markkinat ja alan liiketoimintamallit kehittyvät. Näitä asioita ovat onneksi Suomessakin alleviivanneet muun muassa yksityisten pääomansijoittajien ja perheomistajien edustajat. Toivottavasti hallituskulttuuri muodostuu yleisestikin sellaiseksi, että vaatimustaso nousee ja jäsenet vaihtuvat heti, jos he eivät tuo merkittävää lisäarvoa työskentelyyn.

Omistajat ovat vastuussa hallituksen tarkoituksenmukaisesta roolittamisesta, henkilövalinnoista, vaatimustason asettamisesta, tähän perustuvasta arvioinnista ja palkkioista sekä valvonnasta ja jäsenten vaihtamisesta. Mitä suuremmasta yrityksestä on kyse, sitä suurempi on omistajien vastuu kaikkia sidosryhmiä ajatellen. Toivon, että kaikenlaisten yritysten omistajat ovat hereillä halki Suomen. Väitän nimittäin, että hallitusten osaamisen ja työskentelytapojen määrätietoinen kehittäminen on nopeimmin talouttamme tukevia toimenpiteitä. Taitava omistajuus luo puitteet taitavalle hallitustyölle, taitava hallitustyö puolestaan luo puitteeet taitavalle johtamiselle ja taitava johtaminen edelleen henkilöstön taitavalle työskentelylle. Kaikki siis lähtee omistajista. Jos omistus on edustuksellista, kuten perheyritysten omistajaneuvostoissa tai osuuskuntien ja keskinäisten vakuutusyhtiöiden hallintoneuvostoissa, on vastuu erityisesti näihin valituilla luottamushenkilöillä. Heidän on ansaittava muiden omistajien luottamus omalla työllään ja omilla valinnoillaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti