perjantai 27. syyskuuta 2013

Jaettu johtajuus hallitustyön ytimeen

Sovimme juuri parin osuuskunnan kanssa hallitustyön kehittämiseen liittyvästä tutkimushankkeesta. Yrityksestä riippumatta hallituksen rooli on keskeinen ja osuuskuntien tapauksessa ei hallitustyön tärkeyttä ja hallituksen jäsenten vastuuta voi liiaksi korostaa.

Kehitystyön perustaksi voi hyvin ottaa kaverini prof. Frank Lambrechtsin ja kumppanien katsauksen jaettuun johtajuuteen hallinnon kokoushuoneessa. Katsaus korostaa tiimiyttämistä, oikeanlaista kokoonpanoa, osaamisten synergiaa ja yhdistämistä sekä jaettua vastuuta. Jaetun johtajuuden ytimessä on hallituksen jäsenten tiivistyminen yhtenäiseksi yksiköksi vuorovaikutuksen kautta, luottamuksen ja avoimuuden kontekstissa. Hallitustyön arvioimisessa perinteinen näkemys puheenjohtajan ja "rivijäsenen" suhteesta ei pure. Olennaista on hallituksen jokaisen jäsenen vahva kontribuutio erikoistuneilla osaamisen alueilla.

Jatko-opiskelijani osuuspankinjohtaja Saila Rosas on jo tutkimuksessaan osoittanut jaetun johtajuuden olevan relevantti käsite johtajuuden tarkasteluun osuustoiminnallisessa kontekstissa. Tiimimme on tästä jotain julkaissutkin. Käsitteelle on varmasti käyttöä laajemminkin niin johtajuuden kuin hallintotyön tutkimisessa ja kehittämisessä. Monissa osuuskunnissa hallitustyötä on jo osin kehitettykin tähän suuntaan, mutta nyt on tahtoa ottaa seuraavia askelia kohti entistä vaikuttavampaa hallintotyötä. Puheenjohtajalle tämä voi olla sekä haaste että helpotus. Painottaisin jälkimmäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti