perjantai 13. syyskuuta 2013

Kohti elävää hallintoa

Olin menneellä viikolla Halifaxissa (Kanadassa) osuuskuntien hallintoa käsittelevässä symposiumissa. Ilokseni sain todeta, että Suomessa ollaan monissa perusasioissa paljon edellä useimpia vahvoja osuustoimintamaita. Yleisellä tasolla oli toisaalta ymmärrettävissä se, että osuuskuntien hallinnon kehittämisessä riittää valtavasti töitä.

Kehitettävää riittää myös meillä Suomessa. Erityisesti kaivataan yritysmuodon hengen puhaltamista koko hallintoon. Myötävaikuttava hallinto on menestyvän osuustoiminnan ydin. Vaatimukset eivät ole ihan pieniä. Yleiset hyvän hallinnon periaatteet eivät riitä. Ne asettavat lähinnä riman, joka kaikkien on ylitettävä. Osuustoiminnan periaatteet vaativat huomattavasti enemmän.

Liikeyrityksenä osuuskunnalla ei ole mahdollisuutta hakeutua suotuisampaan ympäristöön. Sen on oltava paras siinä liiketoimintaympäristössä, jossa jäsenet tarpeitaan tyydyttävät. Strategiasta vastaavan hallinnon täytyy siis olla erittäin osaava. Ollakseen jäsenilleen paras yli ajan, on osuuskunnalla oltava vahvat resurssit, vaikka jäsenet eivät niitä sille suoraan myönnä. Ylijäämän käytöstä päättävän hallinnon on näin ollen nähtävä osuuskunnan pääomatarpeet kaukaa. Lopulta, käyttäjäomistajat muodostavat ihmisten yhteisön. Taloudellisesti vahva osuuskunta ja hyvät kaupanehdot ovat vain toinen puoli kokonaisuutta. Menestyvä osuuskunta palvelee omistajiansa myös ihmisinä; psykologisina, sosiaalisina ja moraalisina olentoina. Muussa tapauksessa se hukkaa tasapainonsa ja yhteisöllisen voimansa. Jäsenten kuulemisesta vastaavalla hallinnolla on täten oltava herkkä korva ja rajoittumaton ihmiskäsitys.

Osuustoiminta heittää osuuskuntien hallinnolle merkittävän haasteen. Turhautuneille hallinnon jäsenille kuitenkin varsin mielekkään sellaisen. Osuustoiminnan ihmiskuva luo uskoa onnistumiseen. Ihminen haluaa vastuuta, työtä ja virikkeitä, henkilökohtaista kasvua ja yhteistyötä. Tästä on hyvä ammentaa osuustoiminnan vuosikymmenellä. Onnistuessaan osuuskunnat eivät palaa juurilleen. Ne vahvistavat juuriaan. Koskaan ennen eivät osuuskunnat ole eläneet todeksi mallinsa ydinideoita kokonaisuutena. Nyt on sen aika.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti