keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Case Valio: Kohua nostattaneessa sähköpostissa ratkaisu?

Valio on ollut pitkään KKV:n hampaissa ja saanut myös tuomion markkinaoikeudelta. Valion pyrkimyksenä on viranomaisten mukaan ollut tappaa kotimainen kilpailu, jonka jälkeen Valiolla olisi mahdollisuus hyödyntää monopoliasemaansa. Todisteena on käytetty silloisen toimitusjohtajan - Pekka Laaksosen - sähköpostiviestiä .

Olennaista viranomaistulkinnoissa ja tuomiossa on markkina-alueen määrittely kotimaiseksi. Tämä tuskin vastaa markkinoiden todellisuutta - Suomi ei ole suljettu, eikä ole ollut sitä pitkään aikaan. Hullunkurisinta lienee se, että todistusaineistona toimiva viesti (ks. Iltasanomien juttu) osoittaa Valion nimenomaisesti reagoivan rajojen ulkopuolelta tulevaan kilpailuun.

Jos otetaan lisäksi huomioon, että rajan takaa tuleva kilpailija on useita kertoja Valiota suurempi, on asetelma kyseenalainen. Ihan yleisesti on melko erikoinen ajatus, että pieni ajaa suuren pois markkinoilta - ellei sitten kyse ole jostain järisyttävästä innovaatiosta.

Kuvio ei tietenkään ole kokonaisuudessaan yksinkertainen, mutta muutamat perusasiat olisi varmaankin syytä pohtia uudelleen ennen kuin asia on loppuun käsitelty. Maailma muuttuu ja säätely-ympäristön pitäisi muuttua mukana - tai vähintään tulkintojen, jos lait eivät pysy perässä - ja tuskin pysyvätkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti