keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Johtajasukupolvien välinen solidaarisuus on tärkeää

Sain kunnian toimia eilen puhujana S-ryhmän johtajaveteraanien yhdistyksen 60-vuotisjuhlassa. Tilaisuus oli arvokas ja lämminhenkinen. Oli hienoa osallistua myös illalliselle.

Tilaisuudessa muistutettiin eläkkeelle siirtyneiden tärkeästä roolista S-soihdun kantajina yhteiskunnassa. Yhdistyksen jäsenyyden todettiin itse asiassa velvoittavan osoittamaan tukea seuraajiensa pyrkimyksille kehittää ryhmää oman aikansa vaatimusten mukaan.

Myös johtajan asemassa kulloinkin vaikuttavan uuden sukupolven on tärkeää pitää tämä mielessään, kun he pohtivan omaa ajankäyttöään ja vähän laajemminkin yrityksen resurssien käyttöä. Edelliset johtajasukupolvet on syytä pitää ajantasalla ja suhteet heihin hyvinä. Tämä ei ainoastaan osoita kunnioitusta edeltäjien työtä kohtaan, vaan voi auttaa myötävaikuttaa yrityksen menestykseen. Kuten eräs henkilö illallisen yhteydessä eilen totesi: valveutunut johtaja osaa ammentaa oppia oman aikansa haasteisiin myös sellaisista johtajaveteraanien tarinoista, joissa olosuhteet vaikuttavat tästä päivästä poikkeavilta.

Luottamuksellisten ja hyvien suhteiden puitteissa voi edellinen johtajasukupolvi antaa myös rakentavaa kritiikkiä, kun se katsoo tämän olevan paikallaan. Ajatustenvaihto rikastaa kummankin osapuolen ajatuksia ja voi yhtäältä johtaa tiettyihin muutoksiin yrityksen toiminnassa tai toisaalta vakuuttaa veteraanin kritiikin aiheettomuudesta. Tämä luonnollisesti edellyttää kummaltakin osapuolelta nöyryyttä ja kunnioitusta toista osapuolta kohtaan.

Johtajaveteraaneilla voi olla kaikkiaan monipuolinen rooli osuuskunnan toiminnassa vielä eläkkeelle siirtymisen jälkeen. S-ryhmästä löytyy esimerkkejä erilaisista sparraussuhteista ja PR-työstä, joiden kautta veteraari pääsee vielä päivittäisen johtajantyönsä jälkeen myötävaikuttamaan sen yrityksen ja ryhmän menestykseen, jonka mukana tämän sydän on, kuten vanhin veteraani eilen totesi, ikuisesti.

Jos olet itse johtaja, otapa yhteyttä edeltäjiisi oman osuuskuntasi johdossa ja kutsu heidät kylään. Kerro mitä osuuskunnalle kuuluu ja miten aika muokkaa yrityksen toimintaa ja sen johtamista sekä hallintoa. Pyydä palautetta ja perustele ratkaisujasi.

Jos puolestaan olet johtajaveteraani, seuraa osuuskuntasi toimintaa ja pyri tunnistamaan syyt toiminnan muutosten takana. Pidä yhteyttä nykyjohtoon ja kysy kuinka voit olla avuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti