torstai 15. tammikuuta 2015

Osuustoiminta on läpitunkeva strateginen valinta

On yhtäältä osuuskuntia ja toisaalta osuustoimintaa. Näillä ei välttämättä ole mitään tekemistä keskenään. Osuustoiminnallisesti eksyksissä olevan osuuskunnan ylin johto voi kuitenkin tehdä hyvin perustavan laatuisen valinnan ja ottaa osuustoiminnan kilpailuetua tuottavaksi ohjenuorakseen.

Tuo valintakaan ei toisaalta suoraan tarkoita, että osuuskunta ryhtyisi toteuttamaan osuustoiminnan ideoita. Usein se edellyttää merkittävää muutosta ylimmän johdon, henkilöstön ja jäsentenkin ajattelutavoissa, arvoissa ja asenteissa. Tämä puolestaan edellyttää merkittäviä koulutus- ja markkinointiponnistuksia sekä valmiutta tehdä uudistusta tukevia henkilövaihdoksia kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Ei siis ole ihme, että tahtoa ja rohkeutta ryhtyä moiseen muutokseen ei aina ole. Aina on helpompaa pitää kiinni tutuista ja turvallisista ajattelu- ja toimintatavoista. Siksi olikin varsin mukavaa nauttia tänään New Yorkissa lounasta sellaisten osuuskuntajohtajien seurassa, jotka eivät ole eksyksissä ja näkevät osuustoiminnan käyttämättömän potentiaalin.

Minulta pyydettiin apua muun muassa ryhmän jäsenosuuskuntien käytänteiden määrittelyyn sellaisiksi, että ne edistäisivät olennaisella tavalla jäsenarvoa kaikissa sen ulottuvuuksissa. Jatkotyönä tulisi sitten muun muassa rakenteiden, järjestelmien ja prosessien kokonaisvaltainen osuustoiminnallistaminen. Oli innostavaa nähdä, että tällä porukalla on ainakin lähtötilanteessa valmiuksia merkittäviin uudistuksiin ja aivan uudenlaisiin strategisiin avauksiin.

Jälleen siis uusi yhteistyösuhde, joka voi tuottaa paitsi merkittävää arvoa kumppanille myös iloa konsultille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti