torstai 1. tammikuuta 2015

Yhteistoiminnan vuosi 2015

Vuotta on takana vasta hieman yli 10 tuntia, joten on hyvä pohtia mitä vuosi tuo tullessaan. Henkilökohtaisella, organisatorisella ja yhteiskunnallisella tasolla vuosi pitänee sisällään kaiken näköistä, toivottavasti itse kullekin enemmän mielekkäitä kuin epämieluisia asioita ja kokemuksia. Nyt keskityn yhteiskunnalliseen tasoon ja teen sen hyvin lyhyesti.

Ennen kaikkea toivon, että vuosi 2015 muistettaisiin tulevaisuudessa yhteistoiminnan teemasta - yhteistoiminnan noususta kaiken tekemisen keskiöön. Afrikassa on kuulemma sanonta, jonka mukaan liikkumalla yksin etenet nopeasti, mutta liikkumalla yhdessä pääset pitkälle. Otetaan siis Afrikasta oppia. Suomi kaipaa nyt kaikilla tasoilla tiivistä yhteistoimintaa eri toimijoiden kesken. Toivon siis, että mikään yhteiskunnallinen taho ei pyri pikavoittoihin sooloilemalla, vaan kestäviin muutoksiin ja parannuksiin aidossa yhteistoiminnan hengessä.

Yhteiskunnallisen strategian ytimessä olkoot siis sanat "toiminta" ja "yhdessä". Toiminta viittaa siihen, että jahkailu ja pysähtyneisyyden aika päättyvät. Merkittäviä päätöksiä tehdään ja uudistuksia viedään määrätietoisesti eteenpäin, vaikka sitten erilaisten kokeiluiden kautta. Yhdessä viittaa siihen, että tekeminen perustuu sopuisaan ja keskinäisesti kannustavaan ilmapiiriin, jossa myös kunnioitetaan ihmisten ja yhteistöjen erilaisuutta. Kyllä, yhdessä ei tarkoita heikkojen hiljentämistä tai erilaisuuksien karsimista, vaan kaikkien mukaan ottamista ja erilaisuudesta ammentamista.

Ensimmäinen koetinkivi on kevään eduskuntavaalit. Seuraan mielenkiinnolla sitä kuinka eri puolueet lähestyvät yhteiskunnallisia ongelmia, millaisissa toimenpiteissä on pääpaino ja kuinka hyvin kansalaisia kyetään puhuttelemaan. Toivottavasti näemme rohkeita avauksia itsensä likoon laittavilta ja aikeensa ymmärrettävästi ilmaisevilta kansanjohtajilta. Varovainen ympäripyöreys olkoon taakse jäänyttä poliittista puhetta. Suomalaisia johdetaan edestä, kunnioittavasti osallistaen.

Hyvää Uutta Vuotta 2015!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti