keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Positiivisia tunnelmia New Yorkissa

Vaimoni ja minä olemme parhaillaan kaksistaan yhdistetyllä työ- ja lomamatkalla New Yorkissa. Tuijottelimme jetlagin ansiosta jo viiden aikaan aamulla katsausta vuoden 2015 talousnäkymiin ja oli ilo kuulla, että täältä katsottuna Eurooppaa koskevat ennusteet eivät olleet täysin murheellisia.

Huomasin ennen kaikkea sen kuinka yksimielisiä asiantuntijat olivat siitä, että Euroopan vahvuus on ollut nimenomaan muutaman vuosikymmenen aikana tapahtuneessa yhdentymisessä niin taloudellisella kuin poliittisella rintamalla. Asiantuntijat palauttivat jälleen kerran katselijoiden mieliin aikanaan Euroopan Yhteisön ja sittemmin Unionin tarkoituksen rauhan ylläpitäjänä ja mahdollisten jännitteiden lievittäjänä. Toisaalta ylistettiin "kokeilua" onnistuneena talouskehityksen kannalta. Väitettiin, ettei Eurooppa olisi ikinä saavuttanut niitä taloudellisiä päämääriä mihin on nyt päästy, jos ei nykyisen kaltaista yhdentymistä olisi tapahtunut muun muassa Euron muodossa.

Täällä vaikuttaa riittävän uskoa niin jäsenmaiden sitoutumiseen sekä keskinäiseen solidaarisuuteen ja vastuullisuuteen kuin eurooppalaisten finanssialan keskeisissä tehtävissä toimivien taitoihin. Samanlaista positiivisuutta todistaisi mielellään myös vanhalla mantereella.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti