torstai 15. tammikuuta 2015

Vieläkö lisäydinvoimaa tarvitaan?

Yleisradio uutisoi, että esimerkiksi Kiinalle tulee kannattavaksi siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan 5-10 vuoden sisällä. Näin siksi, että auringosta ja tuulesta tulee halvimpia energiamuotoja. Uutinen perustuu muuten LUTin tutkimuksiin.

Trendi on ollut jo jonkin aikaa melko selvästi nähtävissä. Uusiutuvan energian tuotantoa ja varastoimista tukeva teknologia kehittyy vauhdilla ja toisaalta volyymien kasvaessa teknologian käyttöönottoon liittyvät kustannukset painuvat vääjäämättä alaspäin.

Tätä taustaa vasten herää kysymys ovatko keskitettyä energiantuotantoa edustavat ydinvoimaratkaisut enää edes taloudellisesti järkeviä ydinvoimaloiden vuosikymmenten mittaiset takaisinmaksuajat ja niiden lopullisiin kustannuksiin liittyvät epävarmuustekijät huomioiden.

On hyvä, että yhteiskuntamme on edes jossain määrin hereillä murroksessa. Ainakin oman sähkön tuotantoon kaavaillaan parhaillaan helpotuksia. Tämä tukee hajautettujen ratkaisujen syntymistä ja täten kiihdyttää trendiä myös meillä Suomessa.

Voiko meille käydä niin, että kotitaloudet, julkisorganisaatiot, pienyritykset, jne. tuottavat suhteellisen pian kuluttamansa sähkön itse? Riittäisikö nykyinen tuotantokapasiteettimme kattamaan suuryritysten ja siis ennen kaikkea jäljellä olevan teollisuuden tarpeet? Minä en siis todellakaan tiedä, minä kysyn. Jos joku on tämän uskottavasti laskenut, otan mielelläni tiedon vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti