keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Osuustoiminnan vaikuttavuus yllättää

Hyvin usein törmään erilaisissa seminaareissa siihen, että osuustoiminnan laajuus ja vaikuttavuus tulee täydellisenä yllätyksenä monille. Vieläkin melko tyypillinen oletus on, että osuustoiminta on suomalainen malli. Vähän varovasti tiedustellaan onko osuustoimintaa muuallakin.

Kansainvälisen osuustoimintaliiton (ICA) tilastojen mukaan osuustoimintayrityksissä on maailmalla noin 1 miljardi jäsentä. Jos osuustoiminta laajennetaan koskemaan myös niitä osakeyhtiöitä, joiden omistus perustuu muuhun kuin sijoittajaintressiin ja omistajat hyötyvät osallistumisen suhteessa, on osuustoiminnan vaikuttavuus entistäkin laajempaa.

Esittelen tässä muutaman esimerkin eri sektoreilta Global 300 raportin pohjalta. Raportin tiedot ovat jo muutaman vuoden vanhoja, mutta palvelevat jutun tarkoitusta. Joidenkin yritysten osalta kaivoin tähän juttuun tuoreimmat luvut.

Finanssialalta löytyy muun muassa Euroopan suurin finanssitalo, ranskalainen Crédit Agricole. Ryhmällä on noin 50 miljoonaa asiakasta ja 150 000 työntekijää. Liikevaihtoa on raportin mukaan yli 100 miljardia dollaria. Yritys pyrkii olemaan maailman asiakaskeskeisin ja parhaat asiakassuhteet omaava finanssialan yritys.

Japanista löytyy maa- ja metsätalousjätti Zen-Noh, jonka liikevaihto on noin 60 miljardia dollaria. Se tekee markkinointia, tuotevirtojen seurantaa ja laadunvarmistusta. Lannoitteissa ja rehuissa kyseinen organisaatio on yksi maailman suurimmista. Sillä on merkittävää maatalouslaitteiden tuotantoa.

Saksalaiset tietävät ReWe Groupin, joka monialayrityksenä on läsnä monella tapaa ihmisten arjessa. Edes kuluttajamarkkinoinnin professorit Saksassa eivät kuitenkaan välttämättä tiedosta, että ReWe edustaa kuluttajaosuustoimintaa. Se näkee tehtäväkseen elää markkinoiden ytimessä solidaarisesti kuluttajien ja heidän tarpeidensa tyydyttämiseen osallistuvien sidosryhmien parhaaksi. Liikevaihtoa kertyy vuodessa yli 50 miljardia dollaria.

Kapitalismin kehto Yhdysvallat on sekin vahva osuustoimintamaa. Esimerkkinä maataloussektorilta on CHS Inc, maanviljelijäomisteinen monialaosuuskunta. Sen tarkoituksena on tukea omistajiaan integroimalla maanviljelijät globaaliin talouteen innovatiivisesti jaetun menestyksen ja kumppanuuden hengessä. Viime vuosina rajusti kasvanut organisaatio tuottaa vuotuista liikevaihtoa yli 40 miljardia. Mainittakoot Yhdysvalloista vielä vakuutusalalta Nationwide keskinäinen vakuutusyhtiö. Meidän perheessä kaikilla soi jenkkireissujen jälkeen päässä yrityksen mainostunnari "Nationwide is on your side!", joka kuvaa hyvin tämän asiakasomisteisen yrityksen tarkoitusta: asiakkaat tulevat ensin ja organisaatio kehittyy jatkuvasti tyydyttämään heidän tarpeensa. Liikevaihto on noin 25 miljardia dollaria.

Keskinäisistä vakuutusyhtiöistä puhuttaessa voidaan palata takaisin Eurooppaan ja Hollantiin. Sieltä löytyy osuustoiminnallinen vakuuttaja Achmea, joka palvelee jäseniä pyrkien palvelutuotteissaan edullisuuteen, ymmärrettävyyteen ja vertailtavuuteen. Liikevaihto liikkuu tämänkin yrityksen osalta kymmenissä miljardeissa dollareissa.

Maailmalta löytyy myös merkittävää henkilöstöomisteista osuustoimintaa. Mondragon on työosuuskuntapohjalta toimiva kansainvälinen monialayritys, jolla on jopa oma yliopistonsakin. Inhimillisyys työssä ja solidaarisuus bisneksessä tuovat vuosittain 75 000 työntekijän voimin vajaan 30 miljardin dollarin liikevaihdon.

Osuustoimintayritysten suorituksen arvoa nostaa se, että menestys on syntynyt kaikkialla enemmän tai vähemmän vihamielisessä ympäristössä. Osuustoimintayritykset kaikkialla kamppailevat nimittäin saman totuuden kanssa: niiden hallintoon ja johtamiseen sekä niitä koskeviin yhteiskunnallisiin ohjausmekanismeihin liittyviä osaajia ei ole nimeksikään, eikä yliopistoja ole valjastettu tätä osaamista luomaan ja levittämään. Vertailun vuoksi todettakoot, että sijoittajaomisteiset kilpailijat ovat saaneet kaikkialla mittavan ja liki yksinoikeudellisen yhteiskunnan tuen, minkä olisi voinut kuvitella koituvan osuustoimintayritysten tappioksi. Nostan siis hattua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti