maanantai 22. joulukuuta 2014

Pari sanaa osuustoiminnan kristillisestä perinnöstä

Näin Joulun kynnyksellä on hyvä luoda katsaus osuustoiminnan ja kristinuskon suhteeseen. Osuustoiminta on periaatteessa uskonnollisesti puolueetonta, mutta kristinuskolla on ollut paljon merkitystä osuustoiminnan arvopohjan kannalta.

Hyvin tyypillistä on, että erilaisiin kansanliikkeisiin niiden eri vaiheissa vaikuttavat voimakkaat ihmiset henkilökohtaisella vakaumuksellaan. Yksi osuustoiminnan arvoihin vaikuttaineista henkilöistä on Friedrich Wilhelm Raiffaissen, jota on kutsuttu Saksan maatalousosuustoiminnan ja osuuspankkiliikkeen isäksi - ja hänen oppiensa vaikuttaessa Hannes Gerbhardin Suomessa edistämään osuustoimintaan myös suomalaisen osuustoiminnan isoisäksi.

Raiffaisen oli uskovaisen perheen lapsi, jolle opetukset välittämisestä, huolenpidosta ja hyväntekeväisyydestä olivat tärkeitä ohjenuoria. Nämä näkyivät Raiffaissenin alkuperiäisissä ajatuksissa ja opeissa koskien muun muassa osuuskassojen toimintaa: "Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta".

Tämän osuustoiminnan isoisän ajatusten kytkeytyminen kristillisyyteen oli myös monin tavoin konkreettinen. Hän nimittäin suosi osuuskassojen pitämistä kristillisten yhteisöjen kokoisina. Ikään kuin laajennetussa perheessä, jossa kaikki tuntevat toisensa, voidaan harjoittaa moraalista valvontaa ja puuttua asioihin, jos esimerkiksi lainoja tai osuuskassan avulla hankittuja varoja käytettäisiin vääriin tarkoituksiin - vaikkapa sellaiseen perhetragedian toteuttamiseen, jollaisia olemme tänä vuonna Suomessa todistaneet.

Raiffaissen - joka oli äärimmäisen vaativa henkilö - piti tärkeänä osuustoiminnan roolia jäsenten ja ylipäätään ihmisten moraalin kasvattamisessa ja täten paremman maailman rakentamisessa. Osuustoiminta on vaativa laji ja se asettaa ihmisille niin yksilöinä kuin yhteisöinä kovat vaatimukset. Ainakin osin nämä vaatimukset juontavat kenties juurensa nimenomaan Raiffaissenin arvoihin.

Raiffaissenilaisessa ajattelussa oma-apu ja henkilökohtaisen kasvun vaatimus sekä toisaalta armollisuus ja lähimmäisenrakkaus elävät mielenkiintoisella tavalla käsi kädessä. Tällä nuoralla me yksilöt ja osuustoiminnalliset yhteisöt tänäänkin taiteilemme. Tasapainon säilyttämiseksi on vähintäänkin näin Joulun aikaan hyvä laittaa vähän enemmän painoa jälkimmäiselle.

Näillä sanoin toivotan sinulle hyvä lukija Rauhaisaa ja Hyvää Joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti