tiistai 3. maaliskuuta 2015

Onko Kokoomus pudottanut pallon täydellisesti?

Pohjalaisessa ja monissa muissa Lännen median lehdissä julkaistiin tänään huomiota herättävä juttu koskien Kataisen hallituksen tilaamaa raporttia suomalaisten suuryritysten omistamisesta. Siihen oli haastateltu muun muassa Pellervo-Seuran toimitusjohtaja Sami Karhua sekä allekirjoittanutta. Sami kertoi osuustoimintakentän reaktioista raportin politiikkaohjeistukseen ja allekirjoittanut puolestaan arvio raportin sanomaa akateemisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Juttuun oli haastateltu myös valtiontaloudesta vastaavan valiokunnan puheenjohtajaa, kansanedustaja Kimmo Sasia. Ennen Sasin kommentteja Valtioneuvoston kanslian politiikkaohjeistuksen saattoi vielä laittaa parin kapeakatseisen tutkijan erehdyksesi. Sasin lausuntojen perusteella kyse on paljon isommasta asiasta. Sasi itse pitää osakeyhtiötä osuuskuntaa parempana mallina. Hänen mukaansa Kokoomus on myös politiikkaohjeistuksen takana ja tulee ajamaan raportin esityksiä osaksi tulevaa hallitusohjelmaa.

Nyt voi enää toivoa, että Sasi paljasti vain oman otteensa lipeämisen. Mikäli Kokoomus todella ajaa osuuskuntamallin lakkauttamista tai vähintään tähän tähtäävien kannustinten käyttöä, on se pahemmin pihalla yhteiskunnassa meneillään olevasta murroksesta kuin oppositiokaan olisi voinut unelmoida. Maailmalla suunta on päinvastainen. Yhteiskunnat ovat kaikkialla heräämässä osuustoimintamallin suomiin mahdollisuuksiin aikamme ongelmien ratkaisemisessa ja miettivät kuumeisesti kuinka tukea mallin lisääntyvää käyttöä. Paradoksi tässä on se, että Kokoomus on Sasin mukaan aikeissa tappaa jotain mistä meitä suomalaisia maailmalla ihaillaan. Me osaamme osuustoiminnan kenties parhaiten koko maailmassa. Toisaalta omaan jalkaan ampuminenhan on ollut monien mielestä Kataisen ja Stubbin linja. Osuuskunnat tappamalla saataitiin kyllä Suomi teho-osastolle. Niin sitä pitää!

Toivon, että Kokoomuksesta kuuluu hyvin äkkiä voimakas ääni, joka vetää Sasin kommentit pöntöstä alas. Kuka reagoi ensimmäisenä? Vai haluaako Kokoomus viestittää äänestäjille, että nyt kannattaa äänestää vaikkapa Keskustaa, jos haluaa varmistaa oman yrityksensä tulevaisuuden. Meitä osuustoimintayritysten omistajia on käytännössä koko kansa, joten kyseessä on varsin mielenkiintoinen vaalistrategia.

2 kommenttia:

 1. Vihreät ainakin pitävät osuuskuntaa hyvänä ja ajankohtaisena liiketoimintamallina.

  http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/741961/Vihreiden+varapuheenjohtaja+Osuuskunnista+ei+porssiyhtioita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että tähän on jo reagoitu. Odotinkin tukea sieltä suunnalta!

   Poista