maanantai 30. maaliskuuta 2015

Joukkorahoitus on olennainen osa osuustoimintaa

Joukkorahoituksesta on tullut yksi aikamme ilmiöistä. Siitä puhutaan paljon ja sen käyttö uusien tuotteiden ja palveluiden rahoittamiseen kasvaa kovaa vauhtia. Harva kuitenkaan oivaltaa, että osuustoiminta on yksi joukkorahoituksen muoto. Tosin jotkin joukkorahoituksen asiantuntijat ovat ihan tietoisesti kopioineet toimintamalleja osuustoimintayrityksiltä. Suomestakin löytyy kuulemma joukkorahoitettua ravintolatoimintaa, jossa on otettu mallia S-ryhmän asiakasomistajajärjestelmästä.

Osuustoiminnassa on joukkorahoituksen tunnusmerkkejä niin toiminnan käynnistämisessä kuin sen kehittämisessä. Osuuskunnissa peritään osuusmaksu niiden toimintaa käynnistettäessä. Tämän jälkeen yrityksen joukkorahoittamiseen osallistutaan käytön suhteessa - rahoituspanokset kerätään nimittäin jäseniltä perittävissä hinnoissa. Niin sanottu osuustoimintayrityksen ylijäämä pitää nimittäin sisällään joskus leikkimielisesti "hinnoitteluvirheeksi" kutsutun riskienhallintaosion, joka voidaan palauttaa jäsenille tilikauden jälkeen edellyttäen etteivät riskit realisoidu, ja joukkorahoitusosion, joka voidaan käyttää nykyisten palveluiden kehittämiseen ja uusien synnyttämiseen.

Tampereen yliopistolle ja Antti Taloselle on annettava pisteet siitä, että he ovat tarttuneet tähän ajankohtaiseen ilmiöön rakentaakseen älyllistä siltaa joukkorahoituksen ja osuustoiminnassa jo pitkään jalostuneiden menetelmien välille. Eihän kaikkea tarvitse keksiä uudelleen. Joukkorahoitus on vain yksi niistä lukuisista aikamme ilmiöistä, jotka ovat itse asiassa osuustoimintaa tai jokin osuustoiminnan menetelmistä uudessa paketissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti