torstai 5. maaliskuuta 2015

Saimaan alueesta uusi "piilaakso"

Pidän siitä, kun ihmiset uskaltavat ajatella isosti. Ilman suuria ajatuksia ei ole myöskään suuria tekoja. Nuori sukupolvi jaksaa hämmästyttää minua sillä, että se ei alistu vanhoihin totuuksiin - esimerkiksi siihen, ettei Saimaan rannoilla voi syntyä mitään mullistavaa. Nuori sukupolvi tarttuu yrittäjyyteen hanakasti, kuten Hesari menneellä viikolla kertoi. Nuorilla on rohkeita ja erikoisia liikeideoita. Eli toisin sanoen eväät merkittävään menestykseen.

Eräs amerikkalaiskollegani kysyi taannoin miksi emme pyri inframme turvin rakentamaan tänne Saimaan rannoille globaalisti merkittävää innovaatiokeskittymää. Eilen törmäsin samaan ajatukseen erään nuoren yrittäjän esittämänä. Hän kysyi mikä meitä estää tekemästä vaikkapa Saimaan alueesta piilaaksoa merkittävämpää teknologiakeskittymää. Tämä on erittäin hyvä kysymys.

Saimaan "piilaakso" edellyttäisi alueen kaupungeilta, elinkeinoviranomaisilta, yrityksiltä ja korkeakouluita yhteistä tahtotilaa ja rohkeutta, joiden kautta luotaisiin puitteet ennen näkemättömälle murrokselle. Resepti voisi olla lähtökohtaisesti yksinkertainen. Vastattaisiin kysymykseen: Millaisen toimintaympäristön vapautta, luovuutta ja estetiikkaa arvostavat nuoret yrittäjähenkiset ihmiset meiltä ja maailmalta loisivat, jos he itse saisivat päättää? Tämän jälkeen määriteltäisiin Saimaan seudulle kokeilualueita, joilla pyrittäisiin toteuttamaan saatujen vastausten mukaisia periaatteita. Kokeilualueet houkuttelisivat nuoria innovaatioyrittäjiä, synnyttäisivät menestystarinoita ja houkuttelisivat pääomia ympäri maailman. Miksi meidän muka pitäisi olla häviäjiä globaalissa kapitalismissa?

Keskusta -puolue on puhunut kokeilujen puolesta ja näillä näkymin voittaa vaalit. Ei siis muuta kuin suunnittelemaan. Bio-, Clean Tech-, Luomu- ja organisaatioinnovaatiot. Saimaan tiede- ja ammattikorkeakouluissa näitä jo tuotetaan. Mitä kaikkea syntyisikään, kaupallisesti menestyksekkäästi, jos meillä olisi Saimaan "piilaakso"?

Hulluko olen? Toivottavasti sopivalla tavalla. Ja en ole yksin. Tahdoton keksii selitykset, tahtova keinot. Haastan kaikki unelmoimaan millainen olisi Saimaan "piilaakso". Tehdään sitten unelmista totta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti